De beste MTB Routes in de Provincie Utrecht

Lage Vuursche

Met 11,5 kilometer en 240 hoogtemeters is de mountainbike route van Lage Vuursche voor bijna iedereen ‘goed te doen’. Maar let op, dat maakt het mountainbike parcours van Lage Vuursche zeker geen beginners route! Door het zeer afwisselende terrein en de snelle bochten moet je blijven opletten. Kombochten worden afgewisseld door korte maar steile klimmetjes. Zeker als je dit parcours op hoog tempo fietst is het een bijzonder technische route. Gelukkig kan je, als je het iets rustiger aan doet ook met het hele gezin deze route fietsen. Een paar tips: Door een grote hoeveelheid los zand kan de route bij droog weer juist zwaarder zijn dan wanneer het recent nog geregend heeft. Dus een klein beetje regen kan bij deze route juist een voordeel zijn! Blijf ook opletten op de boomwortels op het parcours. Dus trek af en toe even je stuur op om vervelende wortels te vermijden of bij nat weer een glijpartij.

Het afgiftepunt van Fietsspecialist Paul van Hal, van Mountainbikeverhuur Lage Vuursche ligt direct aan de route, bij Theehuis ’t Hooge Erf. Reserveer jouw MTB gemakkelijk online via MountainbikeverhuurlageVuursche.com en jouw fiets staat, inclusief helm en vignet, klaar aan de start van de route van Lage Vuursche.

Hoge Vuursche

Vanaf het afgiftepunt van mountainbikeverhuurlagevuursche kan je ook starten met de route van Hooge Vuursche. De routes kruisen elkaar namelijk precies ter hoogte van het Theehuis. Deze route is met 20,7 kilometer en 273 hoogtemeters wel een stukje zwaarder dan die van Lage Vuursche. Veel gevorderde mountainbikers combineren de twee routes op één dag en starten dan vaak met de lichtere route als warming up voor de langere route van Hoge Vuursche. Dit parcours wisselt af tussen singletracks en fietspaden waardoor je tussendoor goed op adem kunt komen. Houd de bordjes goed in de gaten want op de verbindingsstukken rijdt menig mountainbiker ze wel eens voorbij. Heb je GPS op je fiets? Dan kan je ook via MTBroutes.nl het GPS bestand downloaden.

Amerongen als hoogtepunt van de Utrechtse Heuvelrug

Een paradijs voor mountainbikers wordt het ook wel genoemd. De Utrechtse Heuvelrug dankt haar bekendheid aan zeer afwisselende natuur en, voor Nederlandse begrippen, relatief grote hoogteverschillen. Zo heeft de route van Amerongen maar liefst 374 hoogtemeters over 18,4 kilometer MTB parcours. Dat maakt die route meteen ook een van de meest populaire van Nederland. Daardoor kan het in Amerongen erg druk zijn. Zorg dus dat je deze route op een doordeweekse dag of op een dag dat het wat minder goed weer is rijdt. Kom je toch op een mooie dag in het weekend zorg dan dat je op tijd bent! De route van Amerongen is namelijk een stuk leuker als je op je eigen tempo kan rijden. Mocht het toch te druk zijn, maak dan gebruik van de volgende tip. Als je in de file fietst maar je komt je voorganger ook niet voorbij, wacht dan even tot je de volgende mountainbike achter je ziet of hoort aankomen. Maar een snelle inschatting of je hem of haar voor kunt blijven en ga dan direct van start. Nu heb je de maximale ruimte om tussen deze twee fietsers in te blijven.

Huur jouw MTB voor de route van Amerongen bij Paul van Hal in Soest
De route van Amerongen ontdekken op een (E) Mountainbike? Huur jouw fiets bij Paul van Hal in Soest!

Ondanks dat Paul van Hal in Soest gevestigd is kiezen veel gevorderde mountainbikers er toch voor om een fiets in Soest te huren om vervolgens de route van Amerongen te gaan fietsen. Soms in combinatie met de route van Leersum. Het is vanaf de winkel van Paul van Hal namelijk maar 30km naar de start van de route van Amerongen en 24km naar die van Leersum. Dat is een fijne afstand om goed warm te worden voor deze uitdagende routes. Bovendien zijn de Mondraker fietsen van Paul van Hal (update 2022) nog hartstikke nieuw en zijn er ook elektrische mountainbikes te huur. Dat is alleen al leuk om een keer te proberen. Kijk voor meer informatie over onze fietsen op mountainbikeverhuurlagevuursche.com en check voor de route tussen de winkel in Soest en Amerongen de kaart hieronder.

Austerlitz, Woudenberg en Leusden

Nog veel dichter bij Soest dan Amerongen zijn de routes van Austerlitz, Woudenberg en Leusden. Via het normale fietspad ben je zelfs al in 12 kilometer van de winkel van Paul van Hal op de route van Austerlitz. Een perfecte afstand om even in te komen en na het parcours weer af te koelen. Wil je iets langer in-fietsen? Neem dan als verbindingsroute de MTB route van Soest maar houd er rekening mee dat die route niet spannend is. Meer iets om de spieren warm te fietsen.

Eenmaal op het parcours van Austerlitz vind je, net zoals in Lage Vuursche, veel mul zand en single-tracks. Houd hier dus rekening mee met erg droog weer. Van deze drie MTB routes is Austerlitz eigenlijk het minst interessant voor gevorderde mountainbikers. Die kunnen beter door fietsen naar de route van Woudenberg (15km vanaf de winkel van Fietsspecialist Paul van hal). (Let op!) Voor de routes van Woudenberg en Leusen heb je een apart Vignet nodig, te koop op de site van het landgoed (kan ook voor € 5,- per dag).

Op de MTB route Woudenberg wordt zelfs de gevorderde mountainbiker op de proef gesteld. Het parcours is veel nieuwer dan de omliggende routes en is daardoor echt op maat gemaakt voor de mountainbiker. De klimmetjes en afdalingen hebben een goede aanloop waardoor je op deze route echt tempo kunt maken. Deze route is op hetzelfde Vignet goed te combineren met de route van Leusden (Den treek) waardoor je in totaal op 39,6 km en 495 hoogtemeters komt. Ook voor de gevorderde mountainbiker een uitdaging dus. Hier geldt alleen wel weer dezelfde waarschuwing. De route van Leusden kan ook erg zwaar worden door mul zand. Liefst rijd je deze route als het niet al te droog is.

Moet ik een MTB Vignet hebben voor de Utrechtse Heuvelrug?

Ja, je hebt een vignet nodig om op de Utrechtse Heuvelrug gebruik te mogen maken van de Mountainbike routes. Alle mountainbikes bij Paul van Hal worden verhuurd inclusief Vignet. Kom je met je eigen fiets? Kijk dan eerst op MTB-Utrechtseheuvelrug voor de verkooppunten. Let op! De routes van Woudenberg en Den treek hebben een eigen Vignet dat te koop is op de Website van het landgoed den Treek.